Tuhoeläinvahingot

Jyrsijät tuhoavat rakennuksia

Sisäilmaongelmia on muitakin kuin home, kemialliset yhdisteet ja vetoisat nurkat. KMAC:n korjausrepertuaariin kuuluu myös ikävä ja usein vaiettu ongelma: jyrsijät, kuten hiiret, myyrät, oravat ja rotat.

Vaikka jälki voi olla hurjaa, oikeilla toimenpiteillä talo saadaan hyvään kuntoon ja vastaavanlaisten vaurioiden syntyminen estettyä.

Rottien aiheuttamat vauriot koettelevat niin talon lämpöeristystä kuin tiiveyttäkin. Rottien ulosteet levittävät puolestaan mikrobeja, jotka alkavat sopivissa oloissa haista ja houkutella paikalle hyönteisiä ja muita epätoivottuja vieraita. Lisäksi jyrsijän rapina voi aiheutta unettomia öitä.

Rotat hävettävät monia

Jyrsijäongelma on tavallisesti vaiettu, sillä moni luulee aiheuttaneensa sen itse. Asukas voikin vaikuttaa moneen: lintuja ei kannata ruokkia ja pihan omenat ja muut hedelmät tulee poimia pois maasta.

Kuitenkaan, mikäli kaikki eivät toimi samoin, pääsee ongelma helposti leviämään. Usein kohteisessa selviää, että ongelmasta kärsii myös moni muu lähiställä asuva, mutta häpeä on estänyt naapureita varoittamasta toisiaan.

Epäiletkö kodissasi kutsumattomia vieraita?

Vaikka jyrsijäongelmia on inhottava yllätys, ei asian korjaamisen suhteen kannata viivytellä. Yleensä kotivakuutus ei korvaa tuhoeläinten aiheuttamia vaurioita, joten on taloudellisestikin järkevää puuttua asiaan mahdollisimman nopeasti.

Kun rottatuhot korjataan, talosta saadaan terve ja turvallinen asua. Samalla voidaan usein tehdä parannuksia, jotka parantavat talon energiatehokkuutta, sekä esimerkiksi alapohjan kosteusolosuhteita.

Henkistä puoltakaan ei pidä aliarvioida – kun asiat ovat kunnossa, ei tarvitse kuunnella rapinoita ja pelätä että rotta syö sähköjohdon tai vesiputken rikki. Talon myös uskaltaa joku päivä myydä hyvällä omatunnolla, kun kaikki korjaustoimenpiteet dokumentoidaan huolella, ja raportin voi antaa seuraavalle omistajalle.