Ceiling with ventilation system indoors, bottom view

Kattava sisäilmatutkimus on onnistuneen sisäilmakorjauksen perusta

Kotona tai työpaikalla yskittää ja pää on jatkuvasti kipeä. Syy oireilulle voi löytyä sisäilmasta, mutta varmuus tälle saadaan ainoastaan sisäilmatutkimuksella. Sisäilmakorjauksien konkari, KMA Companyn toimitusjohtaja Petri Kapulainen listasi vinkit, joiden avulla varmistat sisäilmakorjauksen laadun sen ensimmäisestä vaiheesta, taustasyiden kartoittamisesta, alkaen.

Yli puoli miljoonaa suomalaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamille epäpuhtauksille. Hyvä uutinen on, että suurin osa sisäilmaongelmista on mahdollista korjata – ammattilaisten käsissä myös kestävästi ja kustannustehokkaasti. Sisäilmakorjaus on kokonaisuus, jonka onnistuminen edellyttää oikeiden valintojen tekemistä niin ongelman syitä selvitettäessä, korjaussuunnitelmaa laatiessa kuin suunnitelman toteutusvaiheessa.

Jokaisen sisäilmakorjauksen perustana on kattava sisäilmatutkimus. Kun ongelman ja oireiden taustasyitä kartoittavan tutkimuksen tilaaminen osuu alan ammattilaisen sijasta esimerkiksi kuluttajan, taloyhtiön tai kunnan tehtäväksi, kysymyksien määrä on yleensä suuri. Mistä sisäilmatutkimuksessa on kyse ja missä vaiheessa se tulisi tilata? Mistä tunnistan osaavan ammattilaisen? Riittääkö homekoira vai vaaditaanko taustasyiden selvittämiseen myös muita mittareita? 

Näillä vinkeillä vältät sisäilmatutkimuksen yleisimmät sudenkuopat.

1. Tilaa sisäilmatutkimus ennemmin tänään kuin huomenna

Sisäilmaongelmien korjaamisessa nopea reagointi on valttia. Oli kyseessä sitten asuinkiinteistö, koulurakennus tai liiketila, matka oireiden havaitsemisesta korjaustöiden valmistumiseen mitataan lähes poikkeuksetta vuosissa. Sisäilmaongelmiin viittaavan oireilun syyt eivät paljastu arvailemalla, vaan niiden selvittämiseksi tarvitaan aina riittävän kattavat tutkimukset. Mitä nopeammin toimit, sitä pienempinä korjaus ja sen kulut voidaan pitää. 

Taustasyiden selvittäminen kannattaa myös terveyssyistä, sillä pitkäaikainen altistuminen sisäilman epäpuhtauksille voi aiheuttaa muun muassa astmaa ja kemikaaliyliherkkyyksiä. 

2. Valitse koulutettu sisäilma-alan ammattilainen

Sisäilmatutkimusta tilatessa on syytä olla tarkkana, sillä kuka tahansa saa nimittää itseään sisäilma-asiantuntijaksi. Sisäilmaongelmien ja -oireiden taustasyiden selvittäminen edellyttää ymmärrystä paitsi sisäilman laatuun vaikuttavista tekijöistä, myös tutkimusmenetelmistä sekä rakennusfysiikasta ja -tekniikasta. ​​Valitsemalla koulutetun ammattilaisen, kuten sertifioidun rakennusterveysasiantuntijan (RTA), vältyt myös tarpeettomasti teetetyiltä tutkimuksilta ja niistä kertyviltä lisäkuluilta. 

KMA Companyn ammattitaitoa vahvistavat muun muassa nämä, osaajiltamme löytyvät koulutukset ja sertifikaatit: home- ja kosteusvaurioiden korjaamisen erikoistutkinto, sisäilmakoordinaattori PRO -koulutus sekä märkätilatöiden valvojan ja rakenteiden tiivistämisen sertifikaatit.

3. Älä tyydy vain yhden ongelman aiheuttajan poissulkemiseen

Arkipuheessa tunnetuin sisäilmaongelmien aiheuttaja on home, mutta todellisuudessa sisäilmaongelmien syntyä selittävät myös sadat muut syyt. Tyypillinen virhe on syyttää oireilusta hometta, tilata paikalle homekoira ja tyytyä pelkän homekoiratutkimuksen tuloksiin. Kun sisäilmatutkimuksessa säästellään, todellisia syitä ei saada koskaan selvitettyä eikä siksi myöskään korjattua. 

Yleisimpiin sisäilmaongelmien aiheuttajiin kuuluvat home- ja kosteusvaurioiden lisäksi siivoukseen ja ilmanvaihtoon liittyvät puutteet, rakennusvaiheessa käytetyt haitalliset rakennustavat ja -materiaalit sekä esimerkiksi rakennuksen sijainti ja maaperästä nouseva radon. Siksi ongelman syyn selvittäminen edellyttää ilmasta otettavien näytteiden lisäksi aina rakenneavauksia

Koulutettu sisäilma-alan ammattilainen tekee kohteesta riskiarvion, määrittää tarvittavat tutkimukset ja koostaa havaitsemistaan ongelmista raportin. Laadukkaasti toteutettu sisäilmatutkimus toimii pohjana onnistuneen sisäilmakorjauksen seuraaville vaiheille – suunnittelulle ja toteutukselle.

Kärsitkö sisäilmaongelmista? Ota meihin yhteyttä täällä tai laita sähköpostia osoitteeseen kapu@kmac.fi, ja palaamme asiaan pian!

Petri Kapulainen – KMA Company Oy

Jaa artikkeli